Sunday, October 3, 2021

Tips nak dine in; Restoran yg cerewet adalah restoran yang baik

Hampir 2 tahun berkurung di rumah. Takut nak keluar walaupun selangor dah masuk phase 3. Ini cara kami. Tempat yg pertama kami duduk makan di luar, kami pastikan mereka ikut basic SOP, plus extra perkara ini:

1. Ada pekerja yg check status vaksin 2 dos.  Haaa.., keperihatinan ni boleh test sendiri, kalau lepas scan MySejahtera(MyS) tu ada tak pekerja dia yg tanya minta tunjuk talipon sbb dia nak check 2 dos, dan tunjukkan kita ni status green/ yellow. Restoran yg teliti, yg utamakan keselamatan akan dengan sopan minta pelanggan tunjukkan status di talipon.

2. Jarak antara sesatu meja makan yg selesa dan jarak meja dari laluan orang lalu lalang. Takut le kot masa pelanggan lain lalu sebelah meja tu dia tersenggol ke terbatuk ke terbersin ke ter apa apa saja la. Oleh sebab ni, makan di meja yg di kaki lima kedai tu kami rasa seriau. 

3. Kaunter makanan yg dilayan staff- bukannya sesapa pelanggan saja boleh cedok makanan. Kan ada pelanggan yg suka nak pilih sendiri, nak ayam tang peha kecik la, tang dada tak berisi la. Senduk makanan tak seharusnya menghala kearah pelanggan. Arah senduk tu pun dah bagi clue teratur atau tidak cara kedai tu diuruskan.

Tak banyak kedai yg ada 1-2-3 di atas, kan? Hmmm tapaw je la. 

No comments:

Post a Comment